Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Traditionella medier bättre än sociala medier för kunskap

[2018-01-18] De svenskar som följer nyheterna via sociala medier vet mycket mindre om det som...

[Dagens Nyheter - Login]

Svenskar lär sig inget av sociala medier visar ny studie

[2018-01-18] De som följer traditionella medier har goda kunskaper om politiska nyheter, medan de som följer sociala medier inte har det. Det visar en studie vid JMG på Göteborgs universitet.

[Journalisten]

Hamnfyran väckte liv i partiledardebatten

[2018-01-18] Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn och hotet om att inskränka strejkrätten blir allt mer omdebatterat. Under gårdagen ledde den till ett häftigt meningsutbyte mellan statsminister Löfven och Vänsterledaren Sjöstedt i riksdagsdebatten.

[ETC Göteborg]

4,4 miljoner till forskning om hur lärare pratar om kropp, vikt och hälsa

[2018-01-18] Hur påverkar debatten om den så kallade fetmaepidemin lärare och elever i idrott och hälsa.

[Örebro universitet]

Samma innehåll på varje stadium i matteundervisningen

[2018-01-18] ForskningElevernas förståelse för matematiken ökar inte tillräckligt över stadierna, enligt pedagogikforskaren Caroline Nagy. Hon efterlyser samarbete i nya lärarlag.

[Lärarnas Tidning]

Magspecial - tarmfloran vårt största organ

[2018-01-18] Fakta Molkosan - ett enkelt sätt att få i sig mjölksyra Ett enkelt sätt att skapa en hälsosam tarmflora är att dricka Molkosan regelbundet.

[Kurera]

Lär sig nytt om det gamla

[2018-01-18] Nyheter Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.... - Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.

[Målarnas Facktidning]

Agnes Wold: Så smittsamt är mässling

[2018-01-18] Sedan december har vi fått 28 bekräftade fall av mässling i västra Sverige. Är det en epidemi och hur farligt är mässling? Agnes Wold läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin ger svar.

[Sveriges Radio Göteborg]

Tre forskare slår hål på myter om läsning

[2018-01-18] Blir man en bättre människa av att läsa skönlitteratur? Kan intensiv lästräning ge långtgående effekter? Och varför ska man modersmålsundervisning? Tre forskare slår hål på vanliga "myter" och förutfattade meningar om läsning och skrivande.

[Svenska Dagbladet]

Arbetsrättsexpert: Konflikten i containerhamnen skapad av APM

[2018-01-18] Hamnarbetarförbundet i Göteborg uttrycker i ett pressmeddelande besvikelse över att ha dragits in vad man kallar ett storpolitiskt spel för att inskränka konflikträtten.

[Sveriges Radio Göteborg]

Svaret efter medlarens kritiserade förslag: Han är lösningsinriktad

[2018-01-18] UPPDRAG GRANSKNING Medlaren Jan Sjölin säger i en intervju med Uppdrag granskning att konflikten i Göteborgs hamn går att lösa om Hamnfyran lägger ner och går med i Transportarbetareförbundet istället.

[SVT Nyheter]

Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor

[2018-01-18] Överviktiga kvinnor efter klimakteriet som äter så kallad stenålderskost får en varaktig viktminskning. De får även lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.

[Expertsvar]

"AI stärker kundkontakten och gör oss mer proaktiva"

[2018-01-18] Erica Lundin leder SEB:s utveckling av bankens AI-baserade kundtjänst Aida. Att syssla med artificiell intelligens på heltid var otänkbart när hon tog examen 2005. Nu är det en realitet.

[Realtid]

Försvaret: Vart är vi på väg i Sverige?

[2018-01-18] Vi har en regering som inte är överens om vår försvars- och säkerhetspolitik. Regeringen tillsatte en parlamentarisk försvarsberedning med inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021-2025.

[Nerikes Allehanda]

Forskare: Reformer hotar göra lärare till ögontjänare

[2018-01-18] Förstelärarreformen och det så kallade Lärarlönelyftet splittrar lärarkåren på längden och tvären.

[Dagens Arena]

Yougov: De rödgröna blocket störst - men fortsatt jämnt mellan blocken

[2018-01-17] De rödgröna har en knapp majoritet, men läget mellan blocken är fortsatt jämnt. Det visar valårets första opinionsundersökningen från Yougov på uppdrag av Metro.

[Metro]

Fler sökande till internationella kurser hösten 2018 17 januari 2018 Antalet sökande till höstens internationella kurser och program på grundnivå vid svenska universitet och högskolor ökar med sex procent jämfört med förra hösten. Samtidigt minskar ant...

[2018-01-17] Nyhet Antagning och studier, Statistik Antalet sökande till höstens internationella kurser och program på grundnivå vid svenska universitet och högskolor ökar med sex procent jämfört med förra hösten.

[Universitets- och högskolerådet]

USÖ är bäst på medicinsk kvalitet

[2018-01-17] Universitetssjukhuset Örebro är bäst på medicinsk kvalitet bland landets sju universitetssjukhus, det skriver tidningen Dagens Medicin i dag i sin årliga ranking av landets sjukhus.

[Örebronyheter]

Totalt oläslig handstil

[2018-01-17] Många studenter idag skriver oläsligt och försök pågår med digital examination. Berömd Bayeux-tapet lånas ut av Frankrike till Storbritannien. Åkerbäret - är det världens godaste bär?

[Sveriges Radio P1]

Det handlar inte om etnicititet utan om klass

[2018-01-17] Den rådande bilden har varit att utlandsfödda kvinnor ofta uteblir från gynekologisk cellprovskontroll. Men verkligheten är lite mer nyanserad än så, menar Björn Strander, gynekolog och forskare i sin nya studie från Sahlgrenska akademin.

[Fria Tidningen]

Statsvetaren: Motioner som blir liggande - ett problem för demokratin

[2018-01-17] En del politiska förslag blir liggandes i flera år. Statsvetaren Folke Johansson säger att det kan vara ett problem för demokratin.

[Sveriges Radio Halland]

Experten: Hamnkonflikten är skapad av arbetsgivaren

[2018-01-17] UPPDRAG GRANSKNING En av landets ledande experter på arbetsrätt går till hård attack mot regeringens planer på ny lagstiftning. Situationen i Göteborgs hamn är skapad av arbetsgivaren.

[SVT Nyheter]

Sjukhusen låter "gröna läkare" ta det mest akuta

[2018-01-17] Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sj...

[Expressen]

"Informationskris" löstes av Linnés systematik - ny bok berättar hur det gick till

[2018-01-17] Hanna Hodacs - Det som är nytt med den är boken är dels att den ställer nya frågor om Linné, dels att den bygger på internationell forskning.

[Högskolan Dalarna]

Blåmussla och tång riskerar att försvinna från Östersjön

[2018-01-17] Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningarna för djur och växter förändras i våra hav. Vissa områden behöver skyddas.

[Forskning.se]

Fluor mot frätskador utforskas

[2018-01-17] Maria Skalsky Jarkander forskar om tanderosioner hos ungdomar. Hon har fått bidrag till en studie som tar reda på om fluorgeler kan bromsa utvecklingen.

[Tandläkartidningen]

Han väntas ersätta Östling vid årsstämman

[2018-01-17] Leif Östling lämnar över ordförandeklubban i SKF vid årsstämman. Leif Östling hade en svettig avslutning på 2017. Norrbottens Affärer träffade näringslivsprofilen i augusti i Boden under ett besök på den lokala Rotaryklubben.

[Norrbottens Affärer]

Många kvinnor föder långsammare än "normalt"

[2018-01-17] Vården är för snabb med att bedöma vaginala förlossningar som för långsamma, anser WHO. Både i Sverige och internationellt ifrågasätts nu det utbredda användandet av interventioner för att skynda på förlossningar.

[Vårdfokus]

SLU leder nytt projekt om hur miljöpåverkan i kustområden kan kompenseras

[2018-01-17] Vi är många som sätter värde på kustmiljön, men dålig miljöstatus och en ökande exploatering kan leda till förlorade natur- och upplevelsevärden.

[Sveriges lantbruksuniversitet]

Socialminister Strandhäll pratar pensionärsskatt i Göteborg

[2018-01-17] Torsdagen den 18 januari besöker socialminister Annika Strandhäll Göteborg för att bland annat träffa pensionärer och prata pensionärers villkor och sänkt pensionärsskatt. Ministern finns tillgänglig för media i samband med besöket.

[Regeringskansliet]

Risk för politisk urvattning med tvärsektoriell styrning

[2018-01-17] I basement kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet.

[Tanalys]

Kanozi ritar åt Göteborgs universitet

[2018-01-17] Kanozi ritar den nya byggnaden Naturvetenskap Life på Medicinareberget som kommer att ligga i direkt anslutning till Sahlgrenska akademin. - Vårt uppdrag är att öka möjligheterna till samverkan, synergieffekter och utbyten av idéer.

[World In Property]

Dick Harrison: En levande röst i jakten på sanningen

[2018-01-17] En ny studie av den akademiska historien i Sverige sätter föreläsarna och deras arbete i centrum.

[Svenska Dagbladet]

UG: Göteborgs Hamn lobbar för ändrad strejklagstiftning

[2018-01-17] Göteborgs hamn Konflikten i Göteborgs containerhamn kan få konsekvenser bortom vad många trodde möjligt. Arbetsmarknadsministern vill ändra i lagen och inskränka strejkrätten.

[Dagens Arena]

Medlarens förslag för att lösa konflikten: Lägg ner fackförbundet

[2018-01-17] UPPDRAG GRANSKNING Som en av landets mest erfarna medlare fick Jan Sjölin uppdraget att lösa hamnkonflikten i Göteborg. Nu uttalar han sig för första gången om den misslyckade medlingen.

[SVT Nyheter]

Våldet ökar när festen pågår till 05

[2018-01-17] Alkoholens bidrag till våldsbrotten ligger kvar på en mycket hög nivå.

[Göteborgs-Posten]

"Migrationsverket bör utbildas om tro"

[2018-01-17] Migrationsverkets beslut om asyl för kristna konvertiter tas på felaktiga grunder. Den slutsatsen dras i en färsk studie från Göteborgs universitet. Orsaken är dåliga kunskaper om kristen tro och en föråldrad syn på konversion.

[Dagen]

Bengt är läraren som är med och bygger

[2018-01-17] Han har älskat att snickra och bygga ända sedan han var barn. Foto: Pelle Boersma Om ett år ska den nya skolan i Gånghester stå klar. Hela vägen fram till invigningen har läraren Bengt Norell och hans kollegor varit delaktiga i hur den ska se ut.

[Borås Tidning Plus]

Alla vill förändra god man-systemet - utom politikerna

[2018-01-16] Riksrevisionen dömer i en färsk granskning ut systemet med gode män som förlegat...

[Sydsvenskan Premium]

Fetmakirurgi vid diabetes hjälpte patienter även på sikt

[2018-01-16] Många - men långt ifrån alla - som hade fått sin typ 2-diabetes under kontroll ett år efter gastrisk bypass hade det fortfarande efter fem år, i en amerikansk studie i JAMA. Det var dock få som var fria från sjukdomen.

[Läkartidningen]

Låt inte konsulterna styra vården

[2018-01-16] Malin Lernfelt: Politikerna är enkla offer för en konsultbransch vars drivkrafter är helt andra än en god vård för alla. Värdebaserad vård. Det låter tjusigt och insiktsfullt.

[Bohusläningen]

Kanozi ritar Naturvetenskap Life på Medicinareberget

[2018-01-16] Vi vill inspirera compartment nya, kreativa möten" Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet samlar nu forskning och utbildning för Life Science-relaterad verksamhet underneath ett och samma tak.

[Tanalys]

Afrikanska rytmer fyllde Björkhagaskolan

[2018-01-16] I dag besökte musikern, dansaren och producenten Edo Bumba Björkhagaskolan i Lindesberg för att sprida musikglädje bland eleverna. Under tisdagen hade eleverna i Björkhagaskolan en ovanlig lektion, fylld av afrikansk dans och musik.

[SVT Nyheter Örebro]

Minnesord: Bengt Christell

[2018-01-16] En av bokbranschens stora profiler, förläggaren Bengt Christell, Stockholm, har ...

[Dagens Nyheter - Login]

Se direktsändning från seminarium om psykisk ohälsa

[2018-01-16] Onsdag den 17 januari hålls ett frukostseminarium på Socialstyrelsen under titeln "Ökad psykisk ohälsa - så kan nya nationella riktlinjer stödja vården". Seminariet direktsänds på Socialstyrelsens webbplats.

[Socialstyrelsen]

Tidig infektionskonsult gav effekt vid Staphylococcus aureus-bakteriemi / 16 JAN 2018

[2018-01-16] Konsultationen minskade återinläggningsfrekvens och mortalitet, visar retrospektiv studie Christoffer Ruus, ST-läkare, VO infektion, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra christoffer.ruus@vgregion.se Susann Skovbjerg, med dr,

[Läkartidningen]

Aktivt uppsökande infektionskonsult bör införas på sjukhus / 16 JAN 2018

[2018-01-16] Automatiserad riskbedömning ger möjlighet till prevention - också för övervakning av vårdrelaterade infektioner Anders Ternhag, med dr, överläkare anders.ternhag@sll.se Pontus Nauclér, docent,

[Läkartidningen]

Intruktörer viktiga i simulatorövningar

[2018-01-16] Instruktörernas roll och kompetens i samband med simulatorutbildningar är avgörande för att simulatorbaserad utbildning ska kunna bli utvecklande för studenter.

[Sjöfartstidningen]

Vidar Wendel-Hansen ny Chief Medical Officer i Toleranzia

[2018-01-16] Toleranzia AB ("Toleranzia") välkomnar idag Vidar Wendel-Hansen som ny Chief Medical Officer ("CMO") i bolaget.

[Tanalys]

Idogens investerarträffar i januari-mars 2018

[2018-01-16] Under januari compartment mars 2018 kommer Idogen AB:s ("Idogen") VD Lars Hedbys att presentera bolaget på flera investerarträffar. Nya och blivande aktieägare hälsas hjärtligt välkomna compartment evenemangen. För mer information, se nedan.

[Tanalys]

PExA: Posterpresentation underneath årets Fraunhofer-seminarium

[2018-01-16] PExA AB ("PExA") meddelar att en print som beskriver resultat från en proteomics baserad analys av PEx-prover har accepterats för display vid Fraunhofer-seminariet "Models of Lung Disease" i Hannover 18-19 januari 2018.

[Tanalys]

Beslutet: Gratis mässlingsvaccin

[2018-01-16] På tisdagen har regionstyrelsen inom Västra Götalandsregionen haft sammanträde. ...

[GT]

Hon reser genom gobelängernas historia

[2018-01-16] Annika Ekdahl förenar konstnärskap med ett vetenskapligt utforskande, i sin jakt efter hjorten som motiv i gobelänger. Hennes stora bildvävar visas just nu på Prins Eugens Waldemarsudde.

[Curie]

Nyhetssvepet tisdag 16 januari

[2018-01-16] Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter De senaste artiklarna från BioStock » CombiGene tog ett viktigt steg vidare mot kliniska studier under den gångna veckan,

[BioStock]

Ridsport och golf - nu med friskvårdsersättning

[2018-01-16] Ridsport och golf ska nu omfattas av friskvårdsbidraget, det meddelade Skatteverket under måndagen efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

[Medarbetarportalen]

Gymnasieval hägrar för årskurs nio

[2018-01-16] Nyheter Senast den andra februari ska landets niondeklassare ha gjort sitt gymnasieval. KP begav sig till Ytterbyskolan för att höra hur tankarna går.

[Kungälvs-Posten]

PExA har accepterats för posterpresentation under årets Fraunhofer-seminarium

[2018-01-16] Medicinteknikbolaget PExA meddelar att en poster som beskriver resultat från en proteomics baserad analys av PEx-prover har accepterats för presentation vid Fraunhofer-seminariet "Models of Lung...

[VA Finans]

Sverige måste våga föra dialog med auktoritära stater

[2018-01-16] När Sverige bedriver utvecklingssamarbeten med odemokratiska länder måste vi välja om vi ska samarbeta med staten eller inte.

[Biståndsdebatten.se]

Klimatförändringar hot mot flera arter - ny rapport föreslår havsområden som bör skyddas

[2018-01-16] Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningarna för djur och växter förändras i våra hav.

[Havs- och vattenmyndigheten]

Långvariga gångproblem hos höftledsopererade

[2018-01-16] Höftledsopererade upplever ofta att de har en problemfri gång - group en del går i själva verket relativt dåligt även långt efter operation.

[Tanalys]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?