Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Experter: Gängkultur, ungdomsbrottslighet och social hållbarhet

UNGDOMSGÄNG
Torbjörn Forkby forskar om ungdomskriminalitet, utveckling av ungdomsgäng och vägen ut från gäng, till exempel i form av interventioner, samt social oro. Han forskar även om förebyggande och främjande ungdomsarbete.
Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete, telefon: 031-786 1584, 0768-72 4700, e-post: torbjorn.forkby@socwork.gu.se

BROTTSUTVECKLING
Sven-Åke Lindgren forskningsområde innefattar sociala problems etablering, ekonomisk brottslighet samt generella kriminologiska frågor om brott, kriminalpolitik och brottsprevention. Han forskar även på brottsutveckling bland unga och generellt samt har varit medförfattare till forskningsartiklar om ungdomar som anlägger bränder. Ny rapport social resursförvaltning
Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi, telefon: 031-786 4783, 0708-262 992, e-post: sven-ake.lindgren@gu.se

Läs rapporten "Brott och trygghet - de senaste tio årens utveckling i Göteborg (2014): http://socialutveckling.goteborg.se/uploads/Brott-och-trygghet_2014.pdf

SAMHÄLLE I FÖRÄNDRING
Hans Abrahamsson forskar om förutsättningar för social hållbarhet utifrån den stora samhällsomdaning som präglar vår tid. Globalisering, migration och urbanisering flätas samman och medför nya konfliktmönster i framför allt stora och medelstora städer. Han argumenterar för vikten av att kombinera åtgärder för förbättrad övervakning och kontroll med åtgärder för ökad delaktighet och social tillit.
Hans Abrahamsson, docent i freds­ och utvecklingsforskning, telefon: 0702–42 92 41, 031–786 1411, e-post: hans.abrahamsson@globalstudies.gu.se

UNGDOMSGÄNG I FÖRORTEN
Susanne Liljeholm Hansson disputerade 2014 med avhandlingen Berättelser om ungdomsgäng i förorten. Genus, makt och moral. Hon är också medförfattare till rapporten Kampen för att bli Någon (Forkby & Liljeholm , en studie om Göteborgs förorter baserad på intervjuer med cirka 100 personer, ungdomar och vuxna boende samt professionella som möter ungdomar i sitt arbete). Fokus är bland annat på konfrontationer mellan ungdomar och polis i Hisings Backa samt vägar in och ut ur kriminella gäng.
Susanne Liljeholm Hansson, universitetsadjunkt i socialt arbete, telefon: 076-323 77 79, e-post: susanne.liljeholm-hansson@socwork.gu.se

KRIMINOLOGI, ANLAGDA BRÄNDER
Sara Uhnoo disputerade 2011 med doktorsavhandlingen Våldets regler. Ungdomars tal om våld och bråk. Hon har sedan dess forskat om barn och ungdomar som anlägger bränder samt betydelsen av etnicitet i polisarbete. Hon är även kunnig vad gäller ungdomsbrottslighet, medbrottslighet och kvinnors brottslighet.
Sara Uhnoo, universitetslektor i sociologi, telefon: 031-786 4788, e-post: sara.uhnoo@sociology.gu.se

POLISARBETE OCH KRIMINELLA GATUGÄNG
Micael Björk forskar om polisarbete och polisens organisation. Han har bland annat studerat insatser mot organiserad brottslighet och kriminella gatugäng. Han har också forskat om hur polisen arbetar för att förebygga gängkriminalitet.
Micael Björk, docent i sociologi, telefon: 031-786 2789, e-post: micael.bjork@socav.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?