Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskartorget

Forskartorget är ett forum som tillsammans med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, företag, organisationer och bokförlag presenterar ett tvär- och populärvetenskapligt program.

På Forskartorget deltog ett antal forskare från Göteborgs universitet under Bokmässan. Här hittar du de programpunkter där personal från Göteborgs universitet deltog. 

Vill du se hela Forskartorgets program kan du hitta det på deras webbsida. 

Torsdag 28 september

10.30–10.45 Den svenska demokratins hälsotillstånd

Förutsättningarna för den parlamentariska demokratin har ändrats, särskilt när det gäller regeringsbildning och politiskt beslutsfattande i riksdagen. Har blockpolitiken cementerats? Vad blir i så fall följderna? Kommer Sverige att fortsätta styras av minoritetsregeringar?

Medverkande: Carl Dahlström, professor i statsvetenskap och Elin Naurin, docent i statsvetenskap, båda Göteborgs universitet
Arrangör: SNS – Studieförbundet Näringsliv & Samhälle

11.45–12.00 Förskolans yngsta barn

För första gången är nu 50 procent av förskolans barn tre år eller yngre. Läroplanen skiljer inte på barns olika åldrar men i praktiken är det stor skillnad. Här diskuteras expansionen av små barn och läroplanen ur de olika perspektiven omsorg, lek och lärande för förskolans yngsta barn.

Medverkande: Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik, med inriktning mot de yngre barnens lärande, Goch Jonna Larsson, förskollärare och fil. dr i barn- och ungdomsvetenskap, båda Göteborgs universitet
Arrangör: Liber

Fredag 29 september

14.55–15.10 Guds nya barnbarn: Barn i religiösa minoritetsgrupper

Hur är det att växa upp i Hare Krishna, Scientologikyrkan, Jehovas Vittnen eller Knutby Filadelfia? Här presenteras ett projekt som bygger på ett 70-tal intervjuer och fältobservationer. Teman som relationer mellan föräldrar och barn och relationen till samhället diskuteras.

Medverkande: Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap, Högskolan Dalarna, Peter Åkerbäck, fil. dr i religionshistoria, Stockholms universitet och Sanja Nilsson, doktorand i religionsvetenskap, Högskolan Dalarna och Göteborgs universitet
Arrangör: Högskolan Dalarna

15.20–15.35 Nordens Adam Smith – Anders Chydenius

Anders Chydenius ansåg att alla som ville borde få starta företag, utan att behöva ingå i ett skrå, få fiska yrkesmässigt och driva sjöfart. De anställda skulle få flytta vart och när de ville. Men framför allt förespråkade han tryckfrihet och var med och utformade tryckfrihetsförordningen.

Medverkande: Bo Lindberg, professor em. i idé- och lärdomshistoria, Göteborgs universitet
Arrangör: Riksbankens Jubileumsfond

Lördag 30 september

09.40–09.55 Dags att spräcka myterna runt föräldraskap!

Som läkare och forskare är Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska skolade i att förstå hur kroppen fungerar, att läsa och kritiskt granska vetenskapliga rön kring graviditet och föräldraskap. Med boken Praktika för blivande föräldrar vill de röja i djungeln av välmenande råd till nyblivna föräldrar.

Medverkande: Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Cecilia Chrapkowska, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin
Arrangör: Wahlström & Widstrand

12.00–12.15 Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Genom Svenskt kvinnobiografiskt lexikon görs kvinnors insatser i vetenskap, litteratur, konst, politik och socialt arbete tillgängliga för forskning.

Medverkande: Ulrika Lagerlöf Nilsson, fil. dr i historia, Linus Karlsson, fil. dr i historia, och Cecilia Pettersson, fil.dr i litteraturvetenskap
Arrangör: Göteborgs universitet

14.55–15.10 Målet: att förhindra hjärtinfarkt, stroke, KOL

Sjukdomar i hjärta, kärl och lungor är den vanligaste dödsorsaken idag. Nya levnadsvanor medför nya risker. Men ny forskning öppnar nya möjligheter att förebygga sådana sjukdomar, ställa bättre diagnoser och hitta bättre behandlingsmetoder. Just nu deltar 30 000 svenskar i en befolkningsstudie.

Medverkande: Göran Bergström, professor och överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs universitet
Arrangör: Vetenskapsrådet

Söndag 1 oktober

09.15–09.30 Vad är islamism?

Hur stark kraft är egentligen islamismen i Europa? Vad skiljer och förenar de olika varianterna av politisk islam? Hur skiljer man legitim religiös aktivism från politisk radikalisering?

Medverkande: Eli Göndör, doktor i religionsvetenskap, senior fellow vid Timbro och forskare vid Segerstedt institutet, Göteborgs universitet
Arrangör: Timbro

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?