• Lärosäten bjuder in till faktaresistens-quiz i Almedalen

[2017-06-27] Måndagen den 3 juli gör fem västsvenska universitet och högskolor gemensam sak mot faktaresistens. Tillsammans arrangerar de på Västsvenska Arenan i Almedalen ett quiz där faktaresistens botas med humor. Quizet leds av komikern och underhållaren Johan Wester.

• Stabilitet trots larmande - ny bok från SOM-institutet

[2017-06-28] Trots omvälvande förändringar i omvärlden finns en påfallande stabilitet i Sverige i allmänhet. Svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin, tilltro till expertis och vetenskap, tillit till varandra och känslor av samhörighet påverkas inte så mycket av det larmande som återfinns i våra många informationskanaler. Däremot gror på flera områden en stark misstro inom vissa grupper, vilket leder till polarisering och politisering.

• Drygt 800 forskare bjuds på vetenskapligt smörgåsbord

[2017-06-28] Måndagen den 3 juli dukas det upp till vetenskapligt smörgåsbord när över 800 forskare från hela världen kommer till Göteborg för att delta i konferensen Scientific smörgåsbord.

• Fler ideal behövs för att ta jämställdheten vidare

[2017-06-28] Jämställdhetsideal fungerar olika för män och kvinnor ¿ framförallt när det gäller att ta hand om barn. Normen om jämställdhet hamnar också ofta i konflikt med andra normer i samhället. För att komma vidare behövs fler föreställningar om hur jämställdhet kan vara. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Vårdinflytande på undantag vid tal- och språkstörningar

[2017-06-28] Patienter med tal- och språkstörningar riskerar att gå miste om rätten till delaktighet i sin vård. Forskning vid Sahlgrenska akademin lyfter nu fram behovet av obruten samtalstid med vårdpersonal, tydliga strategier från vårdgivarens sida och individuella kommunikationsplaner för boende inom äldrevården.

• Göteborgs universitet i Almedalen: Så möter vi globala samhällsutmaningar

[2017-06-28] Utsläpp från läkemedelsfabriker, möjligheten att arbeta långt fram i livet, bästa vägen till ett framgångsrikt klimatarbete, ny kemikalieskatt på elektronik, hållbar marin matproduktion och hållbart återbruk av möbler och inredningar. Under Almedalsveckan presenterar vi i år forskning som bedrivs för att möta globala samhällsutmaningar. Och för dig som inte är i Almedalen - följ seminarierna på webben.

• Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

[2017-06-27] I slutet av mars upptäckte skepparen och matrosen på färjan Carl Wilhelmsson en märklig fisk som flöt i Lysekils hamn. Nu visar DNA-tester vid Göteborgs universitet att det rördes sig om en fisk som är mycket ovanlig i svenska vatten.

• Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

• Pilotförsök med snabbspår för nyanlända med forskarutbildning

[2017-06-26] Göteborgs universitet har initierat ett projekt som ska hjälpa nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning att ta sig vidare inom den svenska universitetsvärlden. Projektet har fått en miljon kronor från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

• Havsmiljöinstitutet ploggar i Almedalen!

[2017-06-26] Gör en insats för havet: kom och plogga - plocka skräp och jogga! Havsmiljöinstitutet arbetar med plastens påverkar på havet ur ett vetenskapligt perspektiv. För att belysa frågan mer vardagsnära och uppmärksamma problemet med nedskräpning, kommer institutet också att "Plogga för havet" under Almedalsveckan, tisdag 4/7-fredag 7/7 kl 08.00-08.45. Alla är välkomna att delta!

• Nya utgrävningar på Kata Gård i sommar

[2017-06-26] Nu fortsätter utgrävningarna på Kata Gård i Varnhem. Den här gången är det ett vikingatida långhus där Kata själv tros ha bott som ska undersökas.

• Fler kvinnliga journalister i södra Afrika men glastaket kvar

[2017-06-26] De senaste åren har antalet kvinnliga journalister ökat i södra Afrika. Men traditionella föreställningar om status och vem som gör vad bilder fortfarande glastak för deras möjligheter att göra karriär. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.