Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare inom området tal- och ögonrörelseanalys

Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet bedriver forskning och utbildning i olika ämnen på grund- och avancerad nivå. Vid institutionen bedrivs exempelvis forskning och forskarutbildning inom ämnet språkteknologi inom institutionens forskningsenhet Språkbanken. Språkteknologiska forskare medverkar aktivt i tvärvetenskapliga projekt, samverkar med det omgivande samhället, med andra institutioner och olika aktörer i samhället. Forskningsverksamheten i Språkbanken kretsar kring att skapa, analysera, förädla och tillhandahålla språkliga resurser som ska kunna användas i forskning och undervisning.

Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet, söker nu en forskare specialiserad i tal- och ögonrörelseanalys. Anställningen kommer att placeras i projektet "Språkliga och extra-lingvistiska parametrar för tidig upptäckt av kognitiv svikt", som är ett fyraårigt projekt finansierat med anslag från Riksbankens jubileumsutlysning till slutet av 2019. Projektet administreras av Institutionen för svenska språket.

Arbetsuppgifter

Projektets övergripande syfte är att utveckla språkteknologiska metoder för att tidigt kunna identifiera olika stadier av kognitiv svikt. Vi använder oss av tainspelningar och ögonrörelsemätningar av personer i olika stadier av kognitiv nedsättning och friska kontroller för att utvinna, bearbeta, analysera och tolka särdrag från dessa modaliteter som ska utvärderas och användas i maskininlärningsexperiment för att differentiera mellan de ovanstrående grupperna. Genom att jämföra grupper med varandra hoppas vi snabbt kunna identifiera språkliga och extra-lingvistiska signaler som kan användas som komplement till tidig diagnostik av kognitiv svikt. Vi hoppas också kunna använda resultaten som prognostiska eller screeningsverktyg för att t.ex. kunna skilja personer med lindriga kognitiva symtom från "normalt åldrande" eller från personer som befinner sig i början av att utveckla hjärnsjukdomar som Alzheimers.

Arbetet består av att forska i utvinning, modellering och analys av talrelaterade akustiska och prosodiska särdrag från ljudinspelningar (som t.ex. intensitet, F0-F3, formantfrekvenser, pausduration, periodicitet - periodiska och operiodiska segmentlängd, jitter, shimmer, antal fyllda pauser, Melskalebaserade cepstrala koefficienter – MFCC, mm.) m.h.a. av PRAAT:s inbyggda funktioner och algoritmer eller egna skript i MATLAB, lingWAVES eller annan lämplig talanalysmiljö. Arbetet innebär också utvnning och analys av ögonrörelserelaterade särdrag från ögonrörelseupptagningarna (som t.ex. fixeringar, sackader, sackadlatens, regressioner, mm) m.h.a. av SR Research-verktyget EyeLink Data Viewers inbyggda funktioner och algoritmer eller egna skript. Särdrag innebär också värden för och beräkning av olika variablernas medelvärde, medianvärde, standardavvikelse och konfidensintervall. Syftet är att testa och utvärdera vilka av dessa särdrag som bidrar mest för differentiering av personer med mild kognitiv nedsättning och friska kontroller. Modellering och testning görs m.h.a. maskininlärningsalgoritmer exempelvis SVM; Linear discriminant analysis och/eller Logistic regression

Kvalifikationer

Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen i datavetenskap med inriktning på talanalys, eller logopedi med dokumenterade kunskaper i automatiserad analys av tal eller motsvarande. För befattning förväntas du vara avklarad med doktorsstudier – kurser mm. – senast före sista ansökningsdag eller har en motsvarande utländsk examen.

Huvudbedömningsgrunder vid rangordning av de sökande kommer att vara dokumenterad vetenskaplig skicklighet och hur central den sökandes tidigare forskning är för projektets forskningsfrågor. Publicering i internationella tidskrifter och stora internationella konferenser som Interspeech, PEVOC osv är meriterande, liksom tidigare erfarenheter av forskning och forskningssamarbeten inom området. Goda kunskaper i verktyget PRAAT, t.ex. hur man skriver PRAAT-skript eller modifierar och använder existerande PRAAT-skript, och hur man tolkar resultaten är en förutsättning, men andra motsvarande talanalysverktyg som forskaren behärskar och kan användas vid talinspelningsanalys är också godtagbara (se ovan). Tidigare arbete med ögonrörelseinstrument samt tolkning och analys av ögonrörelseresultat är också meriterande.

Personliga egenskaper

Arbetet kräver att du är mycket självgående. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, så som att du:

  • är flexibel och har förmåga att anpassa dig till ändrade omständigheter
  • är ansvarstagande, har ett strukturerat arbetssätt och förmåga att arbeta i enlighet med tidsplaner
  • tar initiativ och sätter igång aktiviteter samt uppnår resultat
  • är duktig på att informera så att människor förstår och kan ta till sig det du informerar om

Anställning

Anställningen är tillsvidare. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Omfattning: 60 %

Placering vid institutionen för svenska språket.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta forskare Dimitrios Kokkinakis, tel:031-786 5281 eller skicka e-brev: dimitrios.kokkinakis@svenska.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

  • Till ansökan skall bifogas:
  • en kort, 1-2 sidor, meritförteckning (CV)
  • kopia av examensbevis alt. intyg att doktorandstudier är avklarade
  • förteckning över vetenskapliga skrifter (akademisk avhandling och andra publicerade skrifter)
  • andra handlingar du önskar åberopa som merit och som kan ha väsentlig betydelse för bedömningen

 

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?