LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Immunreglering i tarmtumörer

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år

Tillträde: Enligt överenskommelse

Under senare år har det klarlagts att kroppens immunförsvar har förmåga att angripa tumörer. Det har också visats att tumörer kan undkomma immunsvaret genom att skapa en immunosuppressiv miljö som favoriserar immunreglering och regulatoriska T celler. Denna kunskap har bland annat lett fram till utvecklingen av nya cancerbehandlingar som blockerar immunosuppression, s k check-point-blockades, som är mycket effektiva vid vissa cancerformer. Förståelsen för hur immunsvar regleras in den inflammatoriska mikromiljön i tumörer är avgörande för våra möjligheter att utveckla nya angreppssätt för att manipulera immunregleringen och stärka immunsvaret mot tumören.

Immunreglering i tarmtumörer.

Ämnesbeskrivning

The övergripande målet för vår forskning är att identifiera immunoregulatoriska mekanismer vid autoimmunitet och tumörimmunitet. I detta projekt studerar vi immunreglering i en musmodell för koloncancer (APCmin/+ möss) som spontant utvecklar tumörer i tarmen. Vi har nyligen visat att naturliga mördar T lymfocyter (NKT celler) har immunoregulatorisk funktion i tarmtumörer vilket leder till ökad tumörtillväxt. Genom att de stärker regulatoriska T lymfocyter och inducerar en immunosuppresiv miljö i tumören förhindras ett effektivt immunsvar mot tumören. Dessutom har NKT celler i tumörerna en förändrad funktion och transkriptionsfaktoruppsättning jämfört med NKT celler i lymfoida organ. Målsättningen i det utlysta projektet är att identifiera hur tumören påverkar NKT cellers funktion, och att bestämma genom vilka mekanismer NKT celler skapar en immunosuppressiv tumörmiljö.

Mekanistiska studier av NKT cellers immunreglerande funktion i APCmin/+ modellen med användning av olika stammar av genmodifierade möss, cell sortering och transfers, flödescytometri, immunfluorescens och diverse molekylärbiologiska och cellulära immunologiska metoder. Vidare ingår total mRNA analyser inklusive bioinformatisk analys av data. Projektet innefattar också typning och ansvar för avel korsningar av olika genmodifierade musstammar.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

Vi söker en motiverad och entusiastisk postdoc med förmåga att arbeta självständigt. Stark bakgrund inom grundläggande immunologisk forskning, samt omfattande erfarenhet av musarbete, murina sjukdomsmodeller, musavel och typning är ett krav. Vidare krävs omfattande erfarenhet av flödescytometrisk sortering och analys. Kunskap och forskningserfarenhet kring T lymfocyter, immunreglering, tumörimmunologi, samt bred metodologisk kompetens, inklusive molekylär biologi, är en merit.

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Upplysningar om anställningen lämnas av Susanna Cardell, professor, 031-786 6228, susanna.cardell@microbio.gu.se.

Fackliga organisationer

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten

- CV som inkluderar vetenskapliga publikationer

- Kopia på bevis för doktorsexamen

- Två referenser med kontaktuppgifter

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-10-13

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.