Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Nazistledaren Viktor Melin arbetade - på Sahlgrenska

[2017-06-28] Den 5 januari i år skadades en städare allvarligt när en bomb exploderade vid et...

[GT]

Arbetsplatsolycka på bygge i Herrljunga

[2017-06-28] En man har ramlat ned från ett tak vid ett bygge i Herrljunga under eftermiddagen. Mann har förts med ambulanshelikopter till Sahlgrenska. Det var på ett bygge i Herrljunga som mannen föll tre meter från ett hustak och slog i huvudet.

[Borås Tidning]

Sommarkurs i labbet lockar unga

[2017-06-28] Vem vet, kanske blir de nästa generations forskare? En sommarforskarskola i kemi på KTH lockar ungdomar från hela landet. Och kursen är populär - platserna tog slut på en vecka.

[KTH]

Bred rekrytering väntas för Geelys bilinnovationer

[2017-06-28] Geelys innovationscenter Geely ska bygga ett stort innovationscenter i Göteborg med fokus på elfordon.

[Arbetsvärlden]

Studenter gräver ut Katas bostad

[2017-06-28] Kata och hennes grav återfanns för flera år sedan, och nu är det dags att gräva ut hennes hus. Just nu pågår en publik arkeologisk utgrävning i Varnhem.

[Skaraborgs Allehanda]

Forskning: Här är grönsaken som kan motverka diabetes

[2017-06-28] En bukett broccoli om dagen håller doktorn borta! Den mättande grönsaken är inte bara effektiv mot cancer och inflammationssjukdomar - ny forskning visar att den även kan motverka diabetes.

[Femina]

Rut 10 år - Svart städning inte längre accepterat

[2017-06-28] Det omdiskuterade rutavdraget fyller tio år den 1 juli. Färsk forskning från Göteborgs universitet visar nu att acceptansen för att köpa svarta tjänster minskat kraftigt.

[SVT Nyheter Halland]

Havsutsikt 1/2017, forskare om havet

[2017-06-28] Nio nya artiklar om havet. I detta nummer skriver miljöministern en krönika om framtiden för våra svenska havsområden.

[Stockholms universitet]

Kvinnor mest utsatta på nätet

[2017-06-28] Rasistiska och sexistiska kommentarer. Hat och hot. De senaste åren har det allt hårdare klimatet på nätet diskuterats i alla nordiska länder. Men det finns luckor i rådande lagstiftning som gör att det är svårt att komma åt förövarna.

[ETC Göteborg]

Ringfynd från vikingatiden hittat vid Kata Gård

[2017-06-28] Har troligtvis burits av någon från gårdsägarfolket" En välbehållen bronsring från vikingatiden har hittats vid utgrävningen på Kata Gård vid Varnhems klosterkyrka.

[Falköpings Tidning]

Bättre för patienterna när sjuksköterskor behandlade gikt

[2017-06-28] Nästan alla patienter nådde målvärdet för urinsyra och dessutom fick de färre anfall av gikt när sjuksköterskor skötte behandlingen i stället för allmänläkare. Det visar en brittisk studie.

[Vårdfokus]

Kvinnodominans bland kommuncheferna

[2017-06-28] Sveriges kommuner styrs av kvinnor, visar en studie från Göteborgs universitet. Två tredjedelar av de höga kommunala tjänstemännen och cheferna är numera kvinnor, och på lägre nivå är dominansen ännu större.

[ETC Göteborg]

Smärtmedicin skadlig för fisk

[2017-06-28] Lyssna Ett vanligt smärtlindrande läkemedel kan skada fiskars njurar redan i de ytterst låga halter som kan finnas i vattnet i närheten av reningsverk.

[Upsala Nya Tidning]

Uppdatering kring optimeringsarbetet avseende tillverkningsprocessen för läkemedelskandidaten TOL1

[2017-06-28] Toleranzia: Uppdatering kring optimeringsarbetet avseende tillverkningsprocessen för läkemedelskandidaten TOL1 Efter att ha genomfört ett flertal förändringar i tillverkningsprocessen för bolagets läkemedelskandidat TOL1 har Toleranzia nu

[AktieTorget]

Längre gymnasieutbildning gav minskade skillnader i valdeltagande

[2017-06-28] Meddelande Längre gymnasieutbildning gav minskade skillnader i valdeltagande Fler unga från lågutbildade hem röstade i riksdagsvalen när yrkesprogrammen på gymnasiet förlängdes från två till tre år i början av 1990-talet.

[IFAU]

Tio myndigheter ska ta samlat grepp om kulturmiljön

[2017-06-28] Regeringen ger tio myndigheter uppdraget att ta fram vägledande strategier för arbetet med kulturmiljöfrågor, bland dem Boverket, Naturvårdsverket och Trafikverket.

[arkitekten.]

Mattias vill lyfta det svenska vinet

[2017-06-28] Foto: Per Anger VINKÄNNARE. Mattias Säfwenberg, sommelier på Aludden Prôvidore i Lerum, vill sprida kunskap om svenskt vin.

[Lerums Tidning]

Beslut om stöd för konst- och kulturutbildningar 2017

[2017-06-28] Myndigheten för yrkeshögskolan har nu fattat beslut om stöd för konst- och kulturutbildningar i ansökningsomgång 2017, för utbildningar som startar 2018.

[Yh - myndigheten]

Svart städning inte längre accepterat

[2017-06-28] Det omdiskuterade rutavdraget fyller tio år den 1 juli. Färsk forskning från Göteborgs universitet visar nu att acceptansen för att köpa svarta tjänster minskat kraftigt. Katarina Nordblom är forskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

[SVT Nyheter Väst]

Kräv plats åt männen, Johansson!

[2017-06-28] Matriarkatets tid är nu. Åtminstone inom den kommunala sektorn. Två tredjedelar av höga kommunala tjänstemän och chefer är numer kvinnor, enligt en kommande studie från Göteborgs universitet (SR, 27/6).

[Enköpings-Posten]

Histoire de la violence - en historia om våld och våldtäkt

[2017-06-28] Elisabeth Tegelberg om den franske författaren Édouard Louis. ï Édouard Louis utkom 2016 med sin andra roman, Histoire de la violence, också den med självbiografisk bakgrund.

[Tidningen Kulturen]

Så var Michael Nyqvists liv

[2017-06-27] Skådespelaren Michael Nyqvist har avlidit efter en tids cancersjukdom. Hans karr...

[Dagens Nyheter - Login]

Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete.

[2017-06-27] Efter DNA-analys på Göteborgs universitet visade det sig att en fisk som hittades i Lysekils hamn tidigare i vår är en europeisk stör - en mycket sällsynt art.

[Sveriges Radio Väst]

Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

[2017-06-27] Den märkliga fisken som flöt runt i Lysekils hamn visade sig vara en mycket oväntad gäst.

[Hällekiskuriren]

Vem ska bestämma i kommunerna?

[2017-06-27] Folkvalda politiker eller anställda tjänstemän med sakkunskap? En ny studie från Göteborgs universitet visar att högutbildade kommunala tjänstemän inte längre vill vara folkets tjänare utan själva ha mer makt över verksamheten.

[Sveriges Radio P1]

Prisad läkare ny ordförande

[2017-06-27] Grattis till posten som ordförande för regionala terapigruppen för osteoporos (benskörhet). Vad innebär det att vara ordförande i den här gruppen?

[Falköpings Tidning]

Coldplays frontman Chris Martin besökte Drottning Silvias barnsjukhus

[2017-06-27] Vid sitt Sverigebesök gjorde Coldplay-sångaren Chris Martin ett uppskattat besök på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. - Väldigt generöst av honom, säger överläkaren Catharina Winge Westholm, som är medlem i Buråskyrkan i Göteborg.

[Dagen]

Minskad risk för hjärnskador när infektioner hos nyfödda hejdas snabbt

[2017-06-27] Risken för hjärnskador hos nyfödda till följd av syrebrist eller dålig blodtillförsel till hjärnan minskar om man snabbt hejdar uppkomna infektioner med läkemedlet N-acetylcysteine eller NAC, känt som motgift vid förgiftning med paracetamol.

[Forskning.se]

Giftigt vatten hissas upp till HD:s bord

[2017-06-27] Är vatten en produkt? Frågan har nu hissats upp till Högsta domstolen (HD). Våra advokater tror att HD kommer att pröva frågan, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som stämt Ronneby kommun för förorenat dricksvatten.

[Enköpings-Posten]

Fler kvinnor på höga kommunposter

[2017-06-27] Sveriges kommuner styrs i allt högre grad av kvinnor, enligt en studie från Göteborgs universitet. Det berättar Sveriges Radios Ekot.

[SVT Nyheter]

Giftigt vatten prövas i Högsta domstolen

[2017-06-27] Är vatten en produkt? Frågan har nu hissats upp till Högsta domstolen. - Nu sparar vi massa tid och pengar, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som stämt Ronneby kommun för förorenat dricksvatten.

[Ny teknik]

Skev könsfördelning riskerar att bli ännu skevare

[2017-06-27] Vårdpersonal på ett äldreboende - ett av många kvinnodominerade yrken i kommunsektorn.

[Länstidningen Södertälje]

Expert: Liten effekt av Googles rekordböter

[2017-06-27] VIDEO | Rekordböter för Google - men det kommer inte att få någon större effekt. Företaget är så stort, och snart kommer nya tjänster som också kommer att begränsa konkurrensen, enligt it-professor Bo Dahlbom.

[Svenska Dagbladet]

4 exempel: Här är framtidens kontor

[2017-06-27] Lästid XX min Text Publicerat 4 exempel: Här är framtidens kontor Apples rymdskeppsliknande nya högkvarter är bara en av många spektakulära byggnader som pengastinna internetjättar uppfört på USA:s västkust.

[Chef]

Blåmusslor lider av klimatet

[2017-06-27] Blåmusslornas tillbakagång längs västkusten tycks bero på det mildare klimatet och inte på konkurrensen från det japanska jätteostronet, vilket är en inkräktande nykomling i våra vatten.

[Hallandsposten]

PFAS-skandalen till Högsta domstolen: Goda nyheter

[2017-06-27] Blekinge tingsrätt har beslutat att Högsta domstolen ska avgöra ärendet om det förgiftade dricksvattnet i Kallinge i den så kallade PFAS-skandalen.

[Sydöstran]

Lavinartad ökning: Kvinnliga chefer - i majoritet

[2017-06-27] Lästid XX min Text Publicerat Lavinartad ökning: Kvinnliga chefer - i majoritet Två av tre chefer i Sveriges kommuner är kvinnor - vilket är en kraftig ökning de senaste 40 åren.

[Chef]

I huvudet på kommunens högsta tjänsteman

[2017-06-27] På fredag upphör vi-känslan med Vaggeryds kommun - åtminstone officiellt, för avgående kommundirektören Bengt-Olof Magnusson. I flera omgångar har det under den senaste tiden avhållits avtackningsceremonier för Bengt-Olof.

[Värnamo Nyheter]

Giftigt vatten hissas upp till HD:s bord

[2017-06-27] Är vatten en produkt? Frågan har nu hissats upp till Högsta domstolen (HD). Våra advokater tror att HD kommer att pröva frågan, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som stämt Ronneby kommun för förorenat dricksvatten.

[Enköpings-Posten]

Jag har sett många som närmast gått under

[2017-06-27] Hon befinner sig mitt mellan slutförandet av boken Den ensamme terroristen och terminsavslutningen vid Uppsala universitet. Heléne Lööw är professor i historia och en av Sveriges ledande experter på nazism.

[ETC]

Högskolan vill visa upp Trollhättans revansch

[2017-06-27] Precis som förra året lägger Högskolan Väst omkring en kvarts miljon kronor på Almedalsveckan. Fyra egna seminarier anordnas och bland annat handlar det om hur Trollhättan tog sig ur krisen efter Saabkonkursen.

[TTELA]

Sarah Ljungdahl från Glanshammar fick hantverkarstipendium - 70 unga hantverkare delar på 1,6 miljoner

[2017-06-27] Vid årets stipendieutdelning från Fabrikör J.L.

[Örebrokuriren]

Det var en europeisk stör som hittades i Lysekil

[2017-06-27] Det var en europeisk stör som påträffades i södra hamnen i Lysekil den 20 mars. Det visar prover som tagits av Göteborgs naturhistoriska museum. Den här arten har bara påträffats i svenska vatten vid ett tillfälle.

[Göteborgs-Posten]

Beslut om medel för strålskyddsforskning 2017

[2017-06-27] Våren 2017 utlyste Strålsäkerhetsmyndigheten forskningsmedel inom strålskyddsområdet. Sista ansökningsdag var den . Myndigheten har beslutat att bevilja medel till nedanstående forskare: Prof.

[Strålsäkerhetsmyndigheten]

Forskning: Här är grönsaken som kan bota diabetes

[2017-06-27] En bukett broccoli om dagen håller doktorn borta. Den mättande grönsaken är inte bara effektiv mot cancer och inflammationssjukdomar - ny forskning visar att den även kan motverka diabetes.

[MåBra]

Nytt förslag om resursfördelning till högre utbildning

[2017-06-27] Hur ska universitet och högskolor styras för att uppnå bästa kvalitet inom utbildning och forskning?

[Högskolan i Borås]

Kvinnodominans bland chefer på kommunerna

[2017-06-27] Två tredjedelar av alla högt uppsatta tjänstemän inom Sveriges kommuner är nu kvinnor. Det rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till en studie från Göteborgs universitet.

[Omni]

PFAS-frågan tas upp i Högsta domstolen

[2017-06-27] Frågan om kommunalt vatten ska anses vara en produkt eller inte kommer att tas upp direkt av Högsta domstolen. Det beslutade Blekinge Tingsrätt.

[SVT Nyheter]

Erik Hamren vill fortsätta med fotboll

[2017-06-27] Lyssna Under sju år var Erik Hamrén förbundskapten för herrlandslaget i fotboll. Nu har han haft en lång paus och börjar känna sig taggad på nya uppdrag. - Jag skulle nog vilja jobba med fotboll under några år till.

[Upsala Nya Tidning]

Därför älskar vi att hata jobbmöten

[2017-06-27] Trista, tidsödande och meningslösa - det är ofta så vi pratar om alla möten på jobbet. Men det är sällan sant. - Frågar man människor privat blir svaret mycket mer positivt, säger Christoph Haug, mötesforskare på Göteborgs Universitet.

[Göteborgs-Posten]

Stora konsekvenser om vatten ses som produkt

[2017-06-27] Är vatten en produkt? Frågan har nu hissats upp till Högsta domstolen (HD). - Vå...

[Helsingborgs Dagblad]

Giftigt vatten hissas upp till HD:s bord

[2017-06-27] Är vatten en produkt? Frågan har nu hissats upp till Högsta domstolen (HD). Våra advokater tror att HD kommer att pröva frågan, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som stämt Ronneby kommun för förorenat dricksvatten.

[Östgöta Correspondenten]

Marit trivs bäst när hon håller i taktpinnen

[2017-06-27] Att stå på pulten och dirigera är det bästa Marit Strindlund vet. Hon har varit dirigent i tio år och älskar sitt jobb. Med Europa som arbetsfält har hon sett det mesta inom branschen - och stött på en del fördomar på vägen.

[Göteborgs-Posten]

Sjuksköterskor jobbar både personcentrerat och standardiserat

[2017-06-27] De båda arbetssätten ställs ofta emot varandra. Men i vardagen använder personal båda perspektiven. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet av Doris Lydahl.

[Vårdfokus]

Kvinnor dominerar styret i kommunerna

[2017-06-27] Sveriges kommuner styrs allt mer av kvinnor. Två tredjedelar av höga kommunala tjänstemännen och chefer är numera kvinnor, visar en ännu opublicerad studie vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio]

Vill förstå mer om vikingakvinnans liv

[2017-06-27] Under måndagen startade ytterligare en utgrävning på Kata Gård. Målet är att få bättre förståelse om vardagslivet på storgården där vikingakvinnan Kata härskade för över 1000 år sedan.

[Västgöta-Bladet]

Havsbönder om framtiden - Odling av alger kan bli miljardindustri!

[2017-06-26] Kan odling av sjöpungar, alger och sockertång vara framtiden för våra kustkommuner? Ja, det tror Sveriges nya havsbönder. - Det här kommer att bli en industri att räkna med i Sverige, det är vi väldigt säkra på.

[FishEco]

Svenska demokratitrender 2016 - Regeringens uppföljning av demokratin

[2017-06-26] En rapport från SOM-institutet om hur demokratin utvecklas mellan valen visar att befolkningens intresse för politik fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå.

[Regeringskansliet]

Nya utgrävningar på Kata Gård i sommar

[2017-06-26] Nu fortsätter utgrävningarna på Kata Gård i Varnhem. Den här gången är det ett vikingatida långhus där Kata själv tros ha bott som ska undersökas.

[Hällekiskuriren]

Billigast vann - en miljards skillnad mellan anbuden

[2017-06-26] De företag som vann upphandlingen av den nya Hagastationen fick klart sämst betyg av Trafikverket. Men då de var nästan en miljard kronor billigare än övriga anbud tilldelades de ändå kontraktet.

[Göteborgs-Posten]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?